Gebruikersnaam/wachtwoord vergeten?  
Image is not available
Slider
Slider
Image is not available
Slider
Slider

De Kennistafel Gedrag & Cultuur presenteert:

De Gedrag & Cultuur toolbox!

De kennistafel Gedrag & Cultuur heeft de afgelopen twee jaar onder leiding van Marlène Jans en Carolien Merkens hard gewerkt aan het ontwikkelen van deze toolbox. Voor het concept wonnen zij begin 2018 de Nationale Compliance Award en nu is het dan zover. 

De toolbox Gedrag & Cultuur bevat praktische instrumenten om integer gedrag binnen organisaties te stimuleren. Dat kan in principe elke organisatie zijn.

NB: Om de toolbox te kunnen gebruiken moet je ingelogd zijn. Ben je nog geen lid, klik dan HIER.

Aan de hand van de toolbox kunnen compliance professionals invloed uitoefenen op gedrag en cultuur binnen de organisaties waar zij werkzaam zijn. Hiertoe heeft de kennistafel Gedrag & Cultuur een praktische methode ontwikkeld. Gedrag-beïnvloedende instrumenten (vanaf nu: tools) vormen het hart van deze methode. De methodiek achter de toolbox en de gebruiksaanwijzing worden toegelicht in deze leidraad.

Inhoud van de toolbox
De toolbox bevat tools die je kunt gebruiken om het management te ondersteunen bij beïnvloeding van het gedrag en de cultuur in de organisatie. De tools zijn ingedeeld op basis van het model van de soft controls van Muel Kaptein :

De tools kun je gebruiken om het gedrag van de volgende doelgroepen te beïnvloeden:

 1. de raad van commissarissen
 2. de raad van bestuur/de directie
 3. het senior/middle management
 4. de tweedelijns functies, te weten staffuncties zoals afdeling personeelszaken, de internal controller, afdeling juridische zaken, etcetera
 5. de overige medewerkers

Elke doelgroep kan op verschillende wijze omgaan met gedrag en cultuur. Selecteer daarom welke beschrijving het beste aansluit bij het gedrag en de cultuur dat je nu in de gekozen doelgroep ziet.

Deze leidraad bevat een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor de toolbox.

Toepassen van de toolbox
Het gebruik van de toolbox wijst zich vanzelf. Na het maken van drie keuzes krijg je een aantal tools aangereikt. Klik op een tool om de volledige inhoud te zien. Voor elke tool is aangegeven in welke branche het toepasbaar is. Je ziet hier een beschrijving van:

 • De onderliggende uitdaging.
 • De aanpak/oplossing die hiervoor is ontwikkeld.
 • Voor welke specifiek doelgroepen deze tool kan worden ingezet.
 • Welke collega’s/functies je nodig hebt om deze tool te kunnen inzetten.
 • Welke materialen en technieken hier mogelijk voor nodig zijn.
 • Een beschrijving van de rol van de Compliance Professional

En dan…gebruik het! De tools zijn niet pasklaar, maar een startpunt om daar zelf mee aan de slag te gaan; giet er jouw sausje overheen zodat het goed binnen jouw organisatie past. Dus pas de tool aan jouw organisatie aan en ga aan de slag.

Deel je ervaringen
De kracht van de VCO ligt in haar leden. Verbeter de tools en help je collega-compliance professionals door je ervaringen met het gebruik van een tool te delen. Dit kan onderaan de pagina waarop de volledige inhoud van een tool te lezen is

Aan de Gedrag & Cultuur toolbox werkten mee:

Lizette Belksma:
Als het denken wordt verstoord door onbehoorlijke gedachten, is het voortdurend nadenken over het tegengestelde; de remedie. (Pantajali) Als complianceprofessional nodig je directie en medewerkers in de organisatie daarom uit om na te denken over de juiste remedie en dus cultuur.

Alando van Bodegom:
I
ntegriteit van een onderneming begint bij persoonlijke integriteit. Die is gebaseerd op gedrag die door cultuur wordt beïnvloed. Wat is er mooier dan gedrag en cultuur te beïnvloeden om zo een meer integere bedrijfsvoering te bewerkstelligen?

Marlène Jans:
Elk bedrag begint en eindigt met gedrag”. Oftewel bij elke activiteit, interactie of transactie spelen gedrag en cultuur een belangrijke rol. Een stevige cultuur biedt een gezonde basis voor een goede ondernemingsstrategie; een ondernemingsstrategie zonder stevige cultuur is als bouwen op drijfzand. In mijn werkomgeving zie ik steeds weer dat de beste plannen stuklopen omdat de uitgangspunten qua gedrag en cultuur niet worden benoemd en bespreekbaar worden gemaakt. Ik hoop dat we met deze toolbox een bijdrage kunnen leveren aan verbetering hiervan.

Gerard Damen
Het juiste gedrag en cultuur zijn in mijn ogen even belangrijk als (naleving van) de wet- en regelgeving zelf. Immers je kunt als organisatie de dingen goed geregeld hebben, indien de medewerkers niet het besef hebben dat naleving daarvan van belang is - in het dagelijks handelen - zal naleving van interne en en externe regels niet plaats vinden. Dat zelfde geldt voor het (hogere) management: indien de tone at the top niet aanmoedigt tot deze naleving, zullen de medewerkers dat ook niet doen. Kortom: zonder (stimuleren van) het juiste gedrag en de juiste cultuur, zal een organisatie niet compliant kunnen zijn en blijven. Daarbij zal, behalve voor de compliance officer, steeds een rol zijn weggelegd voor het management. 

Egge de Jong:
Mijn motivatie waarom gedrag en cultuur zo belangrijk voor mij zijn: Gedrag en cultuur zijn factoren die op veel fronten een belangrijke invloed hebben. Het is bepalend voor de sfeer binnen een onderneming, maar ook voor de uitstraling van die onderneming naar buiten. Ook zijn gedrag en cultuur van groot belang voor de effectiviteit van een beheersomgeving, omdat je alle 'harde' maatregelen wel op orde kan hebben, maar met de verkeerde cultuur of het verkeerde gedrag zullen deze nooit op lange termijn succesvol zijn. Daarnaast zie je dat tegenwoordig veel werknemers zich nadrukkelijker met hun werkgever willen kunnen associëren. Ook hierbij spelen gedrag en cultuur een zeer grote rol. Vanwege dit grote belang en de onaantastbaarheid van deze factoren vind ik het een grote uitdaging en een groot plezier om met beiden te werken.

Norbert van de Kamp:

Astrid de Klerk:
Organisaties bestaan uit mensen. Gedrag en cultuur draait voor mij om de vraag: Hoe kun je mensen bewegen om - idealiter vanuit intrinsieke motivatie - integer te handelen?

Mark van der Laan:
Gedraag je behoorlijk en neem verantwoordelijkheid. Met respect voor je medemens, dichtbij en veraf. Zo ben ik opgevoed.

Ton Maasland:
Gedrag en cultuur zijn van alle tijden en daarmee altijd actueel. Daar raak je nooit op uitgekeken.

Carolien Merkens:
Werken aan gedrag en cultuur binnen een organisatie is voor mij net zo belangrijk als het werken aan diensten en/of producten, bij voorkeur tegelijkertijd. Cultuur en gedrag is er altijd waar mensen samenwerken. En vaak is er gedoe. Meer regels maken is niet altijd de oplossing, dat weten we inmiddels. Meer regels kunnen zelfs contraproductief werken. Wat dan wel? De toolbox is een begin. Hierin staan handvatten voor de Compliance Professional om met gedrag en cultuur aan de slag te gaan. Ik zou het geweldig vinden om deze toolbox binnen onze vereniging te gaan uitbouwen en steeds verder te ontwikkelen. Doe je mee?

Roland Notermans:
Compliance is van en voor iedereen”, zo luidt mijn overtuiging. Compliance gaat wat mij betreft over ‘verantwoord handelen’. Goed gedrag is de basis voor elk effectief compliance programma. Maandelijks schrijf ik een blog over compliance. Verantwoord gedrag is hét thema dat als een rode draad door mijn blogs, cursussen en adviezen loopt. Daarom zijn verantwoord gedrag en een integere bedrijfscultuur ook hier de drijfveren geweest voor mijn bijdragen aan deze kennisdeling.

Jacintha Spreen:

Ken van der Wolf:
Een gezamenlijke cultuur is de optelsom van individueel gedrag, dat weer beïnvloed wordt door, ja precies, cultuur. Een vicieuze cirkel dus, die continu moet blijven draaien in de richting die management bepaalt. Het leuke van cultuur en gedrag vind ik dat het kan worden gestuurd; de kunst is om te bedenken welke creatieve mix van gerichte initiatieven past bij een specifieke doelstelling op dat gebied. Kleine veranderingen kunnen daarbij grote veranderingen in werking zetten.

Roderick Noordhoek:
Juist in een tijdperk van transitie en technologische ontwikkeling is het belangrijk om het over gedrag en cultuur te hebben!

Geert Vermeulen:
In artikelen en presentaties vertel ik regelmatig dat Ethics & Compliance Professionals meer aandacht moeten besteden aan gedrag, cultuur en ethiek. Immers, de beste manier om problemen te voorkomen is ervoor te zorgen dat je collega's uit eigen beweging de juiste dingen doen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan; hoe doe je dit eigenlijk? Met deze toolbox hopen wij Ethics & Compliance Professionals gereedschap te geven om de cultuur van de organisatie en het gedrag van medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden. En tijdens de totstandkoming ervan heb ik zelf ook nog aardig wat bijgeleerd.