Vereniging/HomeOngewenst gedrag


Het seminar van de KT ESG en Intervisiegroep was een groot succes. De ruime ervaring met allerlei vormen , situaties en escalaties die de sprekers Heleen Hoynk van Papendrecht (KPMG) en Cora Wielenga (Vertrouwenspersoon en lid KT ESG) hadden werd belicht vanuit diverse perspectieven. De grote ronde tafel met compliance professionals namen nieuwe en verbeterde inzichten mee naar huis om het integriteitsbeleid in hun organisaties te verbeteren. Later volgt op de pagina's van de KT ESG een verslag en enige beeldimpressies van deze boeiende middag in het AmsterdamArt Center.


Nieuwe Penningmeester


We hebben Arnout Hegenbart - bestuurslid sinds 2020 - bereid gevonden het penningmeesterschap van de VCO op zich te nemen. Onze groeiend platform wenst hem veel succes.

KT Privacy kreeg lovende reacties op de 

eerste VCO nieuwsbrief-privacy editie, 25 mei jl, 4 jaar na de inwerkingtreding van de AVG. Klik door! (inlog vereist)

ALV en anti- corruptie: het leek wel: "de VCO trakteert" 

Met ruim 40 aanwezige leden - afkomstig uit het hele land - hebben we op 10 mei de ALV, maar vooral een geslaagd een - beknopt - fantastisch seminar kunnen houden. Lousewies van der Laan en Robert Hein Broekhuijsen hebben de leden hebben getrakteerd op korte en bondige presentaties, met soms onvoorstelbare feiten, minder goede ontwikkelingen maar vooral praktische adviezen voor de compliance functie met betrekking tot corruptie. Een geanimeerde discussie volgde, veel te kort natuurlijk.

Suzanne de Boer en Roland Notermans presenteerden de resultaten van hun onderzoek naar de relatie tussen de compliance oddicer en de RvC. Het verscheen o.a. in De Compliance Officer

Er was gelukkig ook gelegenheid om elkaar weer te zien en spreken. Er zijn weer vele plannen gemaakt. Het seminar was georganiseerd door de jonge Kennistafel ESG.

Verslag met beeldmateriaal volgt, hou de website en de socials in de gaten

Webinar frauderisicobeheersing

20 april 2022 vond het webinar over frauderisicobeheersing plaats, georganiseerd door de Werkgroep Fraude van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de NBA Kennisgroep Compliance Officers en de VCO. Onze Kennistafels FEC en SIRA hebben een bijdrage geleverd: met een survey onder VCO leden en een sprekersrol voor Geert Vermeulen. Hij ging specifiek in op (de vraag naar) de rol van de Compliance Officer bij fraude. Vijftig VCO leden vulden vooraf de survey in. De analyse van de resultaten en de hele presentatie met informatieve links staat elders op deze pagina.

Actualisering Corporate Governance Code

De VCO heeft op 16 april 2022 een reactie gezonden op het voorstel voor actualisering van de Nederlandse Corporate Governance Code. De VCO bepleit onder andere opname van de compliancefunctie in de vernieuwde Code. De reactie treft u elders op deze pagina aan. De reactie is voorbereid door VCO leden: Geert Vermeulen, Gerard Jong en Marlene Jans. Een belangrijke bijdrage aan de afronding van de VCO-reactie werd geleverd door Ken van der Wolf, Suzanne de Boer en Roland Notermans. Het bestuur wil ook vanaf deze plaats het hele schrijfteam van harte bedanken voor hun waardevolle prestatie.

De reactie op het voorstel voor een nieuwe Code past in het streven van de VCO een bijdrage te leveren aan de bredere erkenning van de compliance functie. Eerder al werd daartoe het Beroepscompetentieprofiel voor de compliancefunctie geactualiseerd en zijn we bezig met het oprichten van een nieuwe Kennistafel "inrichting compliance functie" (start: 11 mei 2022, zie onder Kennistafels en in de Evenementenkalender).

Uit onze nieuwsbrief van 1 april '22:

  • bericht over nieuwe leden van de Raad van Advies. Met Alexander MacLean (Global Head Compliance van Aegon) en Robin Baks (directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) haalt de VCO nog meer kennis binnen onze vereniging van het compliance beroep, maar ook van het organiseren en laten groeien van een vrijwilligersorganisatie.

Wil jij ook lid worden: klik hier!

PS Onze website wordt anno 2022 vernieuwd. Dit betekent o.a. dat de meeste pagina's alleen voor VCO leden toegankelijk zullen zijn. Via de publieke gedeeltes kan een ieder een beeld krijgen van wat de VCO zoal doet (zoals hierboven met de inhoud op hoofdlijnen van de laatste nieuwsbrief die leden ontvingen). Check ook geregeld de kalender voor evenementen en het huidige en groeiende aanbod aan en van Kennistafels. 


Impressie van 2021 events 

Verslag van de Expert meeting van de KT ESG van 9 december 2021

Webinar Regtech op 18 november 2021  Compliance, de Cloud, Privacy en een vleugje Cybercrime een groot succes met 100 unieke kijkers. Het webinar werd live uitgezonden vanuit Hilversum. De gastsprekers Nynke Wisman, Bart Boonen en Kees Plas deelden hierbij insights en highlights vanuit hun expertise.  Presentaties en meer informatie

November 18, the webinar Compliance, the Cloud, Privacy and a bit of Cybercrime took place, organised by the Expertise Group Regtech. Live broadcasted. The guest presenters Nynke Wisman, Bart Boonen and Kees Plas shared their expertise with the audience. Slide deck and further informationVCO reactie CG Code '22

Bestandsnaam Bestandsgrootte
MCGC_20220416_VCO_reactie_consultatievoorstel.pdf 210.8 kB

NBA VCO Fraude 20042022

Bestandsnaam Bestandsgrootte
20220420_Fraude_Risicobeheersing_en_Frauderesponsplan.pptx 15.5 MB

Blijf op de hoogte:

Voor de VCO in de socials: sluit je aan bij:

de VCO linked in groep waarvan je lid kunt worden:  https://www.linkedin.com/groups/2981559/

En de VCO linkedIn pagina, die je alleen maar hoeft te gaan volgen: https://www.linkedin.com/company/vereniging-van-compliance-officers


Ontvang het blad De Compliance Officer (uitgeven door NCI).


23_juni_acteren_of_negeren_.jpg
Seminar met Heleen Hoynk Van Papendrecht en Cora Wielenga was groot succes