Vereniging/Home

Website_banner.png


Graag nodigt het bestuur van de VCO alle leden uit voor de Nieuwjaarsborrel om het glas te heffen en te luisteren naar keynote speakers.

Voor drankjes, bitterballen en #kennisbites wordt gezorgd!

#Kennisbites door onder andere Professor Muel Kaptein en twee Senior Compliance Officers werkzaam bij grote internationale corporates.

Meer informatie volgt.

Voor vragen kunt u mailen naar info@vco.nl

Het Bestuur VCO


Klik hier om u aan te melden!


Knop_gong.png
Knop_fotos_lustrum.png


Knop_presentaties.png
CongresEY.png


Een_groeiende_compliance_community.png

Afgelopen vrijdag 7 oktober vierde de VCO haar 20+ jarig bestaan. De locatie, het programma, sprekers en de aanwezigheid van ruim 160 gasten maakten de dag tot een onvergetelijk evenement. Geïnspireerd vanuit meerdere invalshoeken door de podium-, break out- en panelsessies. Voorzien van 'food for thought' door de sprekers Eric Smit en Emanuel van Praag; tussendoor hield George Parker ons een spiegel voor en toonde zo aan hoe snel je in een tunnelvisie terecht kunt komen.

Lees hier meer

500ste lid!

Op 17 november 2022 konden wij ons 500 ste lid verwelkomen! 

Interesse in Kennistafel Accountancysector in oprichting?

Tijdens het lustrum hebben wij van diverse leden de interesse vernomen in een Kennistafel voor specifiek Compliance Officers en professionals werkzaam in de accountancysector. Vergelijkbare geluiden hoorden wij eerder. We gaan er dus mee aan de slag, met het idee om zo veel mogelijk samen te werken met andere Kennistafels en onze externe partners uit de branche. Wil jij deze kennistafel helpen oprichten, dan kan je dat laten weten aan Bernadette van Leeuwen of Stefanie Berends, via info@vco.nl.Ongewenst gedrag

Het seminar van de KT ESG en Intervisiegroep was een groot succes. De ruime ervaring met allerlei vormen, situaties en escalaties die de sprekers Heleen Hoynk van Papendrecht (KPMG) en Cora Wielenga (Vertrouwenspersoon en lid KT ESG) hadden werd belicht vanuit diverse perspectieven. De grote ronde tafel met compliance professionals namen nieuwe en verbeterde inzichten mee naar huis om het integriteitsbeleid in hun organisaties te verbeteren. Later volgt op de pagina's van de KT ESG een verslag en enige beeldimpressies van deze boeiende middag in het Amsterdam Art Center.


Nieuwe Penningmeester


We hebben Arnout Hegenbart - bestuurslid sinds 2020 - bereid gevonden het penningmeesterschap van de VCO op zich te nemen. Onze groeiend platform wenst hem veel succes.

KT Privacy kreeg lovende reacties op de 

eerste VCO nieuwsbrief-privacy editie, 25 mei jl, 4 jaar na de inwerkingtreding van de AVG. Klik door! (inlog vereist)

ALV en anti- corruptie: het leek wel: "de VCO trakteert" 

Met ruim 40 aanwezige leden - afkomstig uit het hele land - hebben we op 10 mei de ALV, maar vooral een geslaagd een - beknopt - fantastisch seminar kunnen houden. Lousewies van der Laan en Robert Hein Broekhuijsen hebben de leden hebben getrakteerd op korte en bondige presentaties, met soms onvoorstelbare feiten, minder goede ontwikkelingen maar vooral praktische adviezen voor de compliance functie met betrekking tot corruptie. Een geanimeerde discussie volgde, veel te kort natuurlijk.

Suzanne de Boer en Roland Notermans presenteerden de resultaten van hun onderzoek naar de relatie tussen de compliance oddicer en de RvC. Het verscheen o.a. in De Compliance Officer

Er was gelukkig ook gelegenheid om elkaar weer te zien en spreken. Er zijn weer vele plannen gemaakt. Het seminar was georganiseerd door de jonge Kennistafel ESG.

Verslag met beeldmateriaal volgt, hou de website en de socials in de gaten

Webinar frauderisicobeheersing

20 april 2022 vond het webinar over frauderisicobeheersing plaats, georganiseerd door de Werkgroep Fraude van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de NBA Kennisgroep Compliance Officers en de VCO. Onze Kennistafels FEC en SIRA hebben een bijdrage geleverd: met een survey onder VCO leden en een sprekersrol voor Geert Vermeulen. Hij ging specifiek in op (de vraag naar) de rol van de Compliance Officer bij fraude. Vijftig VCO leden vulden vooraf de survey in. De analyse van de resultaten en de hele presentatie met informatieve links staat elders op deze pagina.

Actualisering Corporate Governance Code

De VCO heeft op 16 april 2022 een reactie gezonden op het voorstel voor actualisering van de Nederlandse Corporate Governance Code. De VCO bepleit onder andere opname van de compliancefunctie in de vernieuwde Code. De reactie treft u elders op deze pagina aan. De reactie is voorbereid door VCO leden: Geert Vermeulen, Gerard Jong en Marlene Jans. Een belangrijke bijdrage aan de afronding van de VCO-reactie werd geleverd door Ken van der Wolf, Suzanne de Boer en Roland Notermans. Het bestuur wil ook vanaf deze plaats het hele schrijfteam van harte bedanken voor hun waardevolle prestatie.

De reactie op het voorstel voor een nieuwe Code past in het streven van de VCO een bijdrage te leveren aan de bredere erkenning van de compliance functie. Eerder al werd daartoe het Beroepscompetentieprofiel voor de compliancefunctie geactualiseerd en zijn we bezig met het oprichten van een nieuwe Kennistafel "inrichting compliance functie" (start: 11 mei 2022, zie onder Kennistafels en in de Evenementenkalender).

Uit onze nieuwsbrief van 1 april '22:

  • bericht over nieuwe leden van de Raad van Advies. Met Alexander MacLean (Global Head Compliance van Aegon) en Robin Baks (directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) haalt de VCO nog meer kennis binnen onze vereniging van het compliance beroep, maar ook van het organiseren en laten groeien van een vrijwilligersorganisatie.

Wil jij ook lid worden: klik hier!

VCO reactie CG Code '22

Bestandsnaam Bestandsgrootte
MCGC_20220416_VCO_reactie_consultatievoorstel.pdf 210.8 kB

NBA VCO Fraude 20042022

Bestandsnaam Bestandsgrootte
20220420_Fraude_Risicobeheersing_en_Frauderesponsplan.pptx 15.5 MB

Impressie van 2021 events 

Verslag van de Expert meeting van de KT ESG van 9 december 2021

Webinar Regtech op 18 november 2021  Compliance, de Cloud, Privacy en een vleugje Cybercrime een groot succes met 100 unieke kijkers. Het webinar werd live uitgezonden vanuit Hilversum. De gastsprekers Nynke Wisman, Bart Boonen en Kees Plas deelden hierbij insights en highlights vanuit hun expertise.  Presentaties en meer informatie

November 18, the webinar Compliance, the Cloud, Privacy and a bit of Cybercrime took place, organised by the Expertise Group Regtech. Live broadcasted. The guest presenters Nynke Wisman, Bart Boonen and Kees Plas shared their expertise with the audience. Slide deck and further information23_juni_acteren_of_negeren_.jpg
Seminar met Heleen Hoynk Van Papendrecht en Cora Wielenga was groot succes

Blijf op de hoogte:

Voor de VCO in de socials: sluit je aan bij:

de VCO linked in groep waarvan je lid kunt worden en waarin je bijdragen kunt plaatsen en reageren op posts:  https://www.linkedin.com/groups/2981559/

En de VCO linkedIn pagina, die je alleen maar hoeft te gaan volgen: https://www.linkedin.com/company/vereniging-van-compliance-officers