Blogs

Tips Prof. Muel Kaptein Covid 19 & Compliance

  • Vereniging
  • 2 minuten (466 woorden)

Vragen aan thought leaders in compliance

Omdat wij als vereniging deze periode helaas geen fysieke activiteiten kunnen organiseren hebben wij een aantal gezichtsbepalende compliance professionals gevraagd om virtueel toch iets voor onze leden te betekenen.

De aftrap wordt gedaan door niemand minder dan: Prof. dr. Muel Kaptein. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld die hij natuurlijk heeft beantwoord. De komende periode zullen andere compliance professionals hem volgen. 

1. Welke Covid 19- gerelateerde, specifieke integriteitsrisico’s zie je die compliance officers niet uit het oog moeten verliezen?

De druk zou ik zeggen. De druk op de eigen organisatie en daarmee de druk binnen de organisatie is volgens mij vooral iets dat compliance officers nu niet uit het oog moeten verliezen. De huidige crisis leidt tot een veel grotere druk. Dit kan druk zijn bij organisaties die nu in de overdrive zitten en waar veel en hard gewerkt moet worden. Maar ook druk bij organisaties waar de vraag naar producten en diensten afneemt of zelfs helemaal wegvalt. Of men maakt zich druk of het allemaal is bol te werken of dat men de crisis überhaupt overleeft. En onder druk wordt alles vloeibaar, ook compliance. Dus voor compliance officers is het van belang te weten hoe groot de druk in de eigen organisatie is, waar die druk vooral zit en welke integriteitsrisico’s dit met zich meebrengt.

2. Welk creatief advies heb je, gezien jouw eigen expertise, voor compliance officers in crisistijd?

Pak de telefoon. Juist in deze tijd is persoonlijk contact van belang om te laten zien dat je als compliance officer er voor je mensen bent. Voer bijvoorbeeld 10 minuten gesprekken en vraag naar hoe het met de collega gaat, hoe de huidige situatie wordt ervaren, welke druk dit met zich meebrengt, of men zich ook persoonlijk druk maakt, en wat je als compliance officer voor deze collega kan betekenen. Je kan dit ook breder en diepgravender doen door juist nu een korte enquête uit te zetten onder managers en medewerkers over de compliancecultuur. Want de vraag is niet alleen hoe groot de druk op de organisatie is, maar ook of de cultuur deze druk voldoende opvangt. En als dit onvoldoende blijkt te zijn, is bijsturen nu nog mogelijk.

3. Compliance officers werken nu letterlijk op afstand van de organisatie. Jij wellicht ook. Wat betekent dit voor jou  en wat raad je je vakgenoten aan?

In nood leer je je vrienden kennen. Dit geldt ook voor organisatieadviseurs en dus voor mij. Juist nu is het belangrijk om er voor klanten te zijn en hen met raad en daad bij te staan. Dit geldt denk ik ook voor compliance officers. Door juist nu in je organisatie zichtbaar te zijn, laat je zien wat je toegevoegde waarde is. Juist nu kan je als compliance officer het verschil maken.

Prof. Muel Kaptein


Tips Prof. Sylvie Bleker Covid 19 & Compliance
26apr

Tips Prof. Sylvie Bleker Covid 19 & Compliance

Vragen aan thought leaders in compliance Omdat wij als vereniging deze periode helaas geen fysieke activiteiten kunnen organiseren...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen