Blogs

Tips van Ayolt van Tijum, een thought follower, over COVID 19 en Compliance

  • Vereniging
  • 5 minuten (1069 woorden)

Tips van Ayolt van Tijum, een overtuigd thought follower over COVID19 en compliance

Één van de voor ons bloggende thought leaders vond dat VCO-bestuurders niet mogen achterblijven in onze inmiddels befaamde compliance COVID19 blog-cyclus. Ik antwoordde dat ik mezelf iig geen thought leader vind, hooguit een enthousiaste compliance officer met enige praktijk- en levenservaring. Maar ja, misschien is dat ook wel leuk voor onze leden die dat allemaal zelf ook hebben. Onze vereniging is er namelijk van en voor ALLE compliance professionals, dus niet alleen voor thought leaders en wannabees: net als de horeca beroepsvereniging er is voor zowel de bruine kroeg op de hoek als voor het sterrenrestaurant. Immers, waar alle horeca het gemeen heeft het gasten naar de zin te willen maken, hebben wij als gemeenschappelijk doel integriteit in organisaties te bevorderen.

Dus… hierbij dan mijn blog. Als compliance officer, als VCO bestuurder en… als mens. En ik doe het lekker free format. Ik heb drie tips. En natuurlijk mogen ook thought leaders ze ter harte nemen.

Tip 1. Laat los

Allereerst: loslaten kan heel krachtig zijn. We worden dagelijks overspoeld met nieuws, waarbij het een pavlovreactie is dit meteen tot je te nemen, want het geeft wat (schijn)houvast in deze onzekere tijden:

  • Komt er een vaccin?
  • Komt het virus uit een laboratorium in Wuhan?
  • Gaat Trump als wraak een default loslaten op de US treasury bonds in Chinese handen?
  • Moet mijn kapper geen mondkapje op (of om(?)?
  • Waarom moet ik in de trein een mondkapje op (of om?)?
  • Gaan bedrijven massaal hun panden in de uitverkoop doen omdat we voortaan alleen thuiswerken?
  • Waarom mag iedereen hutjemutje in een vliegtuig, maar mogen er maar dertien reizigers in een touringcar?
  • Waarom worden er miljarden publiek geld gestoken in een zeer vervuilende branche?

Zelf vind ik al dit soort vraagstukken razend interessant. Toch geeft het een fijn gevoel om het los te laten, de boel de boel te laten. Het bespaart in ieder geval veel tijd, en die kan ik zelf dan weer besteden aan het genieten van mijn zevenjarige dochter die in gebarentaal aan het hamsteren is.

Door los te laten heb je meer rust, meer kracht, en die heb je nodig als compliance officer, maar ook als vriend, collega, partner of ouder. En wanneer je weer naar kantoor mag, dat hoor je vast wel op tijd van je baas.

Tip 2. Help anderen

Het eerste onderzoek dat concludeert dat de Nederlander al weer helemaal klaar is met het helpen van getroffen ondernemers is inmiddels een feit.

De economische gevolgen van de corona maatregelen beginnen nu wel zichtbaar te worden, heel subtiel gaat dat: toch geen ontslagverbod bij coronasteun meer, geen vakantiegeld voor bepaalde horecamedewerkers, je reisorganisatie wordt ineens traag met het verstrekken van vouchers waarmee je eerder uit barmhartigheid met je lokale reisbureau hebt ingestemd etc. De eerste berichten van kennissen die in baanonzekerheid verkeren bereikten me, soms ook ontslagen, van goede professionals, veelal met een uitstekende reputatie.

Het minste wat we kunnen doen in deze onzekere tijden is elkaar helpen. Natuurlijk door boodschappen te doen voor oudere buren, iets lekkers af te halen bij je favoriete restaurant, of je schoonmoeder iets vaker dan eens per twee jaar te bellen.

Juist als compliance officer kun je helpen op een manier die niet iedereen kan. Je hebt veelal een breed en kwalitatief hoogstaand netwerk, je kent je organisatie etc..

Gebruik dat. Veel organisaties hebben juist ook nu behoefte aan nieuwe mensen, specialisten, vakmensen. Kijk rond en als je in je omgeving hoort van mensen die hun baan dreigen te verliezen, denk dan eens aan de personele noden in je eigen organisatie. Maak die match en breng die ontslagen kennis in contact met het met je eigen baas concurrerende afdelingshoofd dat al lang op zoek is naar die ervaren marketeer, jurist, boekhouder of… compliance officer etc. Corona verbroeder!

Wees die Haarlemmer olie. Op deze manier kun je weer andere dingen bereiken dan met het brengen van boodschappen, je kunt er mensen en hun gezinnen weer mee in een stabiele situatie brengen. En je helpt je eigen organisatie, want je beveelt natuurlijk alleen mensen aan waar je je hand voor in het vuur durft te steken.

Tip 3. Wees stout(moedig)

In de chaos groeien de mooiste bloemen. Oh nee, dat was iets met een ravijn. Hoe het ook zij, de huidige tijd biedt ruimschoots gelegenheid van alles te ondernemen. Schrijf die ingezonden brief (de media smachten naar nieuws over andere onderwerpen dan Corona).

Bezondig je aan allerhande al dan niet hipsterachtige cq kneuterige huisvlijt. In mijn geval is dat vooral koken en de tuin. Zelf loempia’s, kroketten of kardemom-koffieroomijs maken, bomen planten, terras opnieuw inrichten, dat werk. Een vriend is gaan bierbrouwen, ook leuk en zijn sociale ster is gerezen, enerzijds door indrukwekkende apparatuur, anderzijds door gulheid want die vaten zijn beperkt houdbaar ontdekte hij. Het geeft veel energie want het leidt meteen tot resultaat en tot waardering van je naasten. Denk creatief, ga bijvoorbeeld eens een dag een tuinder helpen bij het oogsten van aardbeien.

Niet dat ik een groot voorstander ben van een complete reset. De maatschappij van pre-corona had ondanks alle nadelen (vervuiling, drukte, stress etc.) ook voordelen: er waren nog nooit zoveel mogelijkheden, juist ook voor de gewone man, om wat van de wereld te zien, lekker te eten, auto te rijden of allerhande spannende hobby’s te hebben etc. Dat was in de jaren ’50 van de vorige eeuw wel anders. Zes dagen hard werken, zondag naar de kerk en beperkte medische zorg. Het enige recht van de vrouw was het aanrecht en homoseksualiteit kwam niet voor. En eenzijdige cq karige voeding, om maar weer mijn eigen focus te noemen. Dus, ik hoop dat de tijd van zeg een paar jaar geleden niet helemaal verdwijnt.

Tot zover, zoals je leest is het bovenstaande niet heel intellectueel. Veel ligt ook voor de hand, en zal vast al eens eerder door iemand zijn gezegd of geschreven, misschien zelfs wel in de Libelle. Beschouw het dus meer als een handreiking, om het leven voor jezelf en anderen weer iets prettiger te maken. Dat is alleen maar goed, ook voor ons belangrijke werk. Waarom zouden we ons dat niet gunnen.

De (gedrags)wetenschappelijk onderbouwde adviezen voor compliance officers op afstand en integriteitsrisico’s in Corona tijd vertrouw ik danook vol vertrouwen toe aan Muel, Sylvie, Jonathan, Edgar, Geert c.s.

Blijf gezond!

Ayolt van Tijum


Tips Edgar Karssing COVID 19 en Compliance
28mei

Tips Edgar Karssing COVID 19 en Compliance

Ethiek en compliance in lockdown? Edgar Karssing Ik krijg veel vragen hoe ik denk dat de corona-crisis invloed gaat hebben op ethiek en...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen