Award

WINNER

Nationale Compliance Award

2022

Awards icon

De beroepsvereniging voor professionals op het gebied van Ethiek, Compliance en Integriteit

SINDS 2001

Welkom bij de VCO

Aandacht voor compliance, ethiek en integriteit is door de jaren heen een belangrijk maatschappelijk onderwerp geworden. Sector overschrijdend. Nationaal en internationaal. Voor het private en publieke domein. Voor het algemene belang.

De VCO is al ruim 20 jaar de beroepsvereniging voor professionals gericht op ethiek, compliance en integriteit. De VCO biedt een openbaar platform met kennis en handvatten om het bewustzijn rondom de thema’s te vergroten. Dit doen we regelmatig in samenwerking met onze Partners.

‘Het ontwikkelen, bevorderen en beschermen van de professional gericht op Ethiek, Compliance en Integriteit’

Als kennis community organiseren wij maandelijks bijeenkomsten met interessante sprekers voor de leden waarbij wij elkaar fysiek en virtueel ontmoeten. Wij bieden met onze kennistafels, netwerk en online omgeving support aan onze leden. Ideeën voor een bijdrage, vragen of interesse om lid te worden? Neem contact op met ons via info@vco.nl.

knowledgesharing

De kennistafels en opleidingen van de VCO spelen een belangrijke rol voor de actieve leden.

De kennistafels van de VCO zijn een belangrijk onderdeel van onze beroepsorganisatie. In deze kennistafels wordt gediscussieerd over maatschappelijk relevante onderwerpen op het gebied van Ethiek, Compliance en Integriteit. Verder zorgen de kennistafels ervoor dat zij op verschillende manieren hun kennis delen met alle leden van de VCO en daarbuiten. Bijvoorbeeld door het schrijven van whitepapers, guidelines maar ook het organiseren van webinars, seminars en podcasts.

agenda

19
Jun

ALV en Zomerevent VCO

19-06-2024 | 13:30 - 21:00

Rosarium Amstelpark, Europaboulevard 1, 1083HZ Amsterdam

Zomerevent en ALV (alleen voor leden)

Voor leden | Gratis

Op 19 juni 2024 organiseert het Bestuur samen met de Kennistafels Regtech en ESG, onder leiding van Alena Scholten, het Zomerevent voor alle VCO-leden en genodigden. Het thema is ‘De connecties tussen ESG en AI en de relevantie voor de EIC professional’. Wil je zeker zijn van een plek? Schrijf je dan snel in!

Programma:

12:30-13:30 Welcome and lunch
13:30-15:00 General Assembly
15:00-15:30 Break / welcome guests of the Summer Event
15:30-15:40 Welcome and introduction of the program
15:40-16:40 Keynote Speakers: Albert Plugge, Karen van der Zanden and Susan du Becker  
16:40-17:00 Break
17:00-17:45 Panel discussion
17:45-18:00 Closing and wrap-up by Michelle Fisser, chairman VCO
18:00-19:00 Networking drinks offered by KPMG

De stukken voor de ALV zijn hier beschikbaar voor alleen leden.

Schrijf je in:

Voor de ALV en het Zomerevent (leden VCO)

Voor het Zomerevent (niet-leden en genodigden)

Read moreRead less
23
May

De nieuwe richtsnoeren van de NBA/NOB/RB in verband met de Wwft

23-05-2024 | 16:00 - 18:00

Baker Tilly - Papendorpseweg 53-59, 3528 BJ Utrecht

Educatief

Voor leden | Gratis

Op 23 mei organiseert de Kennistafel Accountancysector een bijeenkomst voor compliance professionals bij accountants- en advieskantoren over de herziene richtlijnen van de NBA, NOB en RB,  voor de toepassing van de WWFT. Vanuit verschillende invalshoeken zullen sprekers van onder andere BFT en De Bont Advocaten, hun licht laten schijnen over deze richtlijnen. Uitgangspunt hierbij is de compliance professional die in haar of zijn organisatie met de WWFT aan de slag is. Uitgangspunt is dus dat deelnemers de nieuwe richtlijn gelezen hebben en de wet in redelijke mate kennen.

Naast een uitgelezen kans om met deskundigen in gesprek te gaan, is er vanzelfsprekend ook ruimte voor ontmoeting met elkaar.

We zijn te gast bij Baker Tilly in Utrecht, op 23 mei, van 16:00 tot 18:00. Aanmelding vooraf is noodzakelijk, de ruimte is niet onbeperkt.

 

Schrijf je hier in!

Read moreRead less
13
Jun

Van onze partner: Risk & Compliance Jaarcongres 2024

13-06-2024 | 13:15

Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn

Partnerevent

Voor VCO-leden geldt een korting van 50 Euro

De Wwft: wat kunnen en wat moeten we ermee?

Op donderdag 13 juni 2024 zal vanaf 13.15 uur het programma van het Risk & Compliance Jaarcongres van start gaan. De Wwft als onderwerp staat daarbij centraal. Het thema is namelijk “De Wwft: wat kunnen en wat moeten we ermee?”

De Wwft zorgt voor erg veel hoofdbrekens in de praktijk. Veel organisaties hebben ermee te maken, maar ook privépersonen, zoals onder andere accountants en notarissen, handelaren in onroerend goed en voertuigen, maar ook verhuurders van safes. Banken, aanbieders van betaaldiensten, trustkantoren worden geconfronteerd met een zeer ingewikkelde wet, de Wwft en veel aldaar werkzame personen vragen zich af hoe daar mee om te gaan in de praktijk.

De bedoeling van de wet is zonder meer goed, namelijk het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Volgens velen zijn met name de financiële instellingen een beetje doorgeschoten in hun angst voor de verschillende toezichthouders. En die toezichthouders, dat zijn er nogal wat. Zo hebben we uiteraard De Nederlandsche Bank, de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Bureau Financieel Toezicht, maar ook de Deken (advocaten), het ministerie van Financiën en de Kansspelautoriteit. Vervolgens stuiten we op het verschijnsel ‘ongebruikelijke transacties‘. Maar wie bepaalt wat ongebruikelijk is en hoe zit het met de meldingsplicht naar de FIU?

Kortom, genoeg hoofdbrekens voor een interessante middag met als keynotes Helène Erftemeijer, Simon Lelieveldt en Richard Hoff en top experts zoals onder andere Robin de  Jongh en Anita van Dis vanuit de praktijk. Maar ook de wetenschap komt aan bod dankzij het traditionele Professorendebat tijdens het netwerkdiner, onder leiding van onze moderator Edwin Weller. De professoren die met elkaar en met de aanwezigen in debat gaan zijn Tom Loonen en Birgit Snijder-Kuipers.

Lees hier meer!

Read moreRead less
21
Mar

COMPLIANCE ACTUALITEITEN IN DE CRYPTOSECTOR

21-03-2024 | 17:00 - 19:30

Rosarium Amstelpark, Europaboulevard 1, 1083HZ Amsterdam

Leden en niet-leden

Voor leden | Gratis, voor niet-leden 25,00

Ben jij als compliance professional geïnteresseerd in crypto? Dan is dit seminar de mogelijkheid om je kennis te actualiseren en te verbreden op actuele compliance thema’s waar de cryptosector mee te maken heeft. En dat niet alleen. Je ontmoet en discussieert met vakgenoten en specialisten. Wij bieden je interessante sprekers en panelleden. Van een senior compliance officer bij een crypto vermogensbeheerder tot experts in het bestrijden van witwassen en financieel economische criminaliteit bij crypto.

Kom daarom donderdag 21 maart naar het seminar Compliance actualiteiten in de cryptosector dat door de kennistafel FEC van de VCO wordt georganiseerd.

Meld je nu hier aan voor het seminar. VOL = VOL!

 

Programma:

Vanaf 16.30 uur registratie

17.00 uur:  Opening door Frank Basjes

17.05 uur:   Implementatie MiCAR en andere uitdagingen in de praktijk
Mauro Lorenzo Halve, Senior Compliance Officer bij Amdax

17.35 uur:   Financial crime risks & crypto currencies

Leon Kort en Peter Engering van Compliance Champs

18.05 uur:  Paneldiscussie onder leiding van Maarten Ligthart met Mauro Lorenzo Halve, Leon Kort en Ingrid von Burg

18.35 uur:  Afronding

Tot 19.30 uur netwerkborrel met een hapje en drankje

 

We hebben ruimte voor 50 deelnemers.

  • Leden hebben gratis toegang en hebben voorrang bij de inschrijving.
  • Niet-leden betalen € 25,00. Als niet-lid kan je ook via de site direct lid worden en dan gratis deelnemen.

Meld je nu hier aan voor het seminar. VOL = VOL!

Read moreRead less
18
Jan

ALV en Nieuwjaarsbijeenkomst

18-01-2024 | 15:30 - 20:00

De Groene Afslag te Laren (Amersfoortse straatweg 117)

Nieuwjaarsevent en ALV (alleen voor leden)

Voor leden, introducees en onze partners | Gratis

We nodigen je van harte uit voor onze Nieuwjaarsbijeenkomst op 18 januari 2024. We hebben interessante gastsprekers, waaronder hoogleraar en schrijver Jan Rotmans. Hij zal spreken over zijn boek ‘Omarm de chaos’. 

Het evenement start met een ALV (alleen voor leden). Het inhoudelijke programma is open voor leden en andere genodigden, waaronder onze partners.

Programma:

15:30 – Inloop

16:00 – ALV (alleen voor leden)

17:00 – Inhoudelijk programma

Meld je hier aan voor deze Nieuwjaarsbijeenkomst!

Read moreRead less
VCO Shape VCO Shape

Lustrum

Vrijdag 7 oktober 2022 vierde de VCO haar 20+ jarig bestaan.

De locatie, het programma, sprekers en de aanwezigheid van ruim 160 gasten maakten de dag tot een onvergetelijk evenement. Geïnspireerd vanuit meerdere invalshoeken door de podium-, break out- en panelsessies. Voorzien van ‘food for thought’ door o.a. sprekers Eric Smit, Emanuel van Praag en Jack Esselink. Tussendoor hield George Parker ons een spiegel voor en toonde zo aan hoe snel je in een tunnelvisie terecht kunt komen. Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Michelle Fisser.

Ontmoeten en netwerken. Ideeën voor nieuwe kennistafels kregen meer vorm. En passend in de strategie van de VCO om nog meer te groeien naar de beroepsorganisatie voor professionals op het gebied van Ethiek, Compliance en Integriteit. Op naar de volgende 20 jaar!

partners

Samenwerken is de sleutel tot succes

Om onze missie te bereiken werken we samen met externe partners. Dit stelt ons als beroepsvereniging in staat om meer inzicht en ondersteuning te krijgen op specifieke interessegebieden, expertise te verzamelen en alles te delen wat voor ons van belang kan zijn. En vice versa voor onze Partners. Als beroepsvereniging met een onafhankelijke verantwoordelijkheid willen we transparant zijn over onze Partnerschappen. Wij zijn altijd op zoek naar meer Partners die onze missie ondersteunen. Neem contact op met Michelle Fisser als u geïnteresseerd bent.

We verdelen de groep Partners in verschillende groepen:
- Inhoudelijke partner: Nederlands Compliance Instituut
- Media partner: Risk and Compliance platform Europe, Van Doorne
- Verenigingspartner: ENFCO, Norea, NBA
- Speciale doelen partner
- Evenement partner: BDO