RegTech Events


Webinar van 26 november jl.

Ransomware. Gijzelsoftware. Het webinar van de KT Regtech dat plaatsvond op 26 november jl. had niet actueler kunnen zijn. Op het gebied van Cybercriminaliteit rommelt het al even. Alleen al de afgelopen week zijn criminelen erin geslaagd om ‘data te gijzelen’ van onder andere de gemeentelijke instantie Het Hof van Twente, de Toezichthouder EMA en de hardware fabrikant Foxconn. Een dreiging die inmiddels voor vele instanties harde waarheid is. Met alle gevolgen van dien voor instantie en andere betrokkenen wiens data ‘op straat ligt’.


In het webinar vertelden twee Cyberexperts over hun werk. Jelte de Hen, ethische hacker van beroep laat zien hoe hackers te werk gaan en waar de ‘weak spots’ kunnen zitten. Jelte wordt al al jaren ingezet bij publieke en private instanties om te kijken naar Cybercriminaliteit. Dirk de Hen, met ruim 15 jaar ervaring in opsporing en forensisch onderzoek neemt de deelnemers mee in een praktisch stappenplan wat te doen bij een Cyberattack. Ook wel Incidentresponse. Daarbij wordt ook de rol van de Compliance officer besproken. Dirk is partner bij Accountant BDO. De bijdrage werd afgesloten met een intrigerend filmpje over een real life cyberattack.


Het ander thema dat werd gepresenteerd in het webinar is bij vlagen actueel voor het grote publiek maar dagelijkse kost voor de ‘true believers’. Virtuele munten oftewel Cryptocurrencies. Ondanks het feit dat de Crypto’s nog volop in ontwikkeling zijn met de wens te worden geaccepteerd als volwassen betaalmiddel is het onderwerp niet meer weg te denken en bloeit de handel in virtuele munten wereldwijd. Experts Simon Lelieveldt en Raymond Stappers vertelden in Jip en Janneke taal over de ontwikkelingen en verwachtingen. De totstandkoming en waardering van de virtuele munt, de handel en het landschap rondom wet- en regelgeving  kwamen uitgebreid aan bod. Het is duidelijk dat er nog veel gaat gebeuren. De tijd bleek te kort voor de materie en smaakte zeker naar meer.


Noot van de KT: de eisers van de Foxconn ‘gijzeling’ (zie introductie) hebben een eis neergelegd van 1804 Bitcoins (waarde dd Euro 34 mln). 


Het webinar was erg goed bezocht. De presentaties zijn beschikbaar gesteld door alle sprekers waarvoor wij uiteraard erg dankbaar zijn. Je kunt deze bijdragen hiernaast vinden. Andere interessante informatie over beide onderwerpen kun je vinden in de KT Regtech Library die we voor de leden vullen met interessante en relevante artikelen, regulatory updates, (gratis) cursusaanbod en persoonlijke blogs en vlogs.


Het hele webinar is integraal opgenomen. Deze wordt momenteel nog bewerkt omdat we alleen de bijdrage van de sprekers willen laten zien (i.v.m. privacyregels van de aanwezige leden). Deze bijdrage volgt binnenkort. Hou je mailbox en LinkedIn dan ook in de gaten.


We zijn uiteraard altijd benieuwd naar vragen en feedback dus stel ze gerust aan ons via het e-mailadres: regtech.vco@gmail.com.
RegTech_oog_MF.png