Terugblik: NATIONAAL COMPLIANCE CONGRES

Op 12 december jl. waren ruim honderd compliance professionals op het Nationaal Compliance Congres bijeen in het Planetarium (Amsterdam ZO) om te bespreken hoe zij  van “complexiteit naar realiteit” konden komen. 

De werkzaamheden, de organisaties waar wij werken en de wereld om ons heen worden steeds complexer. Keynote spreker Ewald Engelen startte zijn bijdrage met de utopische vraag “of het niet heel mooi zou zijn als we in een wereld zouden leven waarin er minder compliance c.q. integriteitsofficers zijn. Meer concreet vroeg hij zich af of de complexiteit van de regels voor bijvoorbeeld financiële instellingen echt nodig was.

Van het perspectief van de wereld werd vervolgens door keynote spreker Christine Swankhuijsen stilgestaan bij het perspectief van de organisatie. Christine heeft meegewerkt aan grote publiekscampagnes en liet zien welke aanpak wel of juist niet werkt om gedrag te veranderen en waarom. Haar beeldmateriaal (filmpjes!) waren heel treffend. Tussen de plenaire sessies door waren break-out sessies georganiseerd.  Deze bestreken een breed scala aan onderwerpen, zoals ESG, het starten van de compliance functie, en het doen van onderzoeken etc. 

Als laatste keynote spreker nam Chris Rooijakkers ons mee in haar concept van De Voldoende Filosofie, waarmee wordt bedoeld: laat je niet gek maken. De organisator van het congres, het Nederlands Compliance Instituut (“NCI”), had ons uitgenodigd om in de pauzes aandacht voor onze vereniging te vragen. 

Onze prijsvraag en de lustrumbundel van 2022 trokken zeker de aandacht van de deelnemers. Dit congres was de eerste gelegenheid waarbij het NCI en de VCO concreet konden samenwerken.