Toolbox Gedrag & Cultuur

De kennistafel Gedrag & Cultuur heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het ontwikkelen van deze toolbox. Voor het concept wonnen zij begin 2018 de Nationale Compliance Award en inmiddels is de toolbox voor iedereen toegankelijk. De toolbox Gedrag & Cultuur bevat praktische instrumenten om integer gedrag binnen organisaties te stimuleren. Dat kan in principe elke organisatie zijn.

Direct met de toolbox aan de slag? Ga direct naar de toolbox.

Met behulp van de toolbox kunnen compliance professionals invloed uitoefenen op gedrag en cultuur binnen de organisaties waar zij werkzaam zijn. Hiertoe heeft de kennistafel Gedrag & Cultuur een praktische methode ontwikkeld. Gedrag-beïnvloedende instrumenten (vanaf nu: tools) vormen het hart van deze methode. De methodiek achter de toolbox en de gebruiksaanwijzing worden hieronder verder toegelicht.

Inhoud van de toolbox
De toolbox bevat tools die je kunt gebruiken om het management te ondersteunen bij beïnvloeding van het gedrag en de cultuur in de organisatie. De tools zijn ingedeeld op basis van het model van de soft controls van Muel Kaptein.

De tools kun je gebruiken om het gedrag van de volgende doelgroepen te beïnvloeden:

 1. de raad van commissarissen
 2. de raad van bestuur/de directie
 3. het senior/middle management
 4. de tweedelijns functies, te weten staffuncties zoals afdeling personeelszaken, de internal controller, afdeling juridische zaken, etcetera
 5. de overige medewerkers

Elke doelgroep kan op verschillende wijze omgaan met gedrag en cultuur. Selecteer daarom welke beschrijving het beste aansluit bij het gedrag en de cultuur dat je nu in de gekozen doelgroep ziet.

Toepassen van de toolbox
Het gebruik van de toolbox wijst zich vanzelf. Na het maken van drie keuzes krijg je een aantal tools aangereikt. Klik op een tool om de volledige inhoud te zien. Voor elke tool is aangegeven in welke branche het toepasbaar is. Je ziet hier een beschrijving van:

 • De onderliggende uitdaging.
 • De aanpak/oplossing die hiervoor is ontwikkeld.
 • Voor welke specifiek doelgroepen deze tool kan worden ingezet.
 • Welke collega’s/functies je nodig hebt om deze tool te kunnen inzetten.
 • Welke materialen en technieken hier mogelijk voor nodig zijn.
 • Een beschrijving van de rol van de Compliance Professional

En dan…gebruik het! De tools zijn niet pasklaar, maar een startpunt om daar zelf mee aan de slag te gaan. Dus pas de tool, waar nodig, aan jouw organisatie aan en ga aan de slag.

Deel je ervaringen
De kracht van de VCO ligt in haar leden. Verbeter de tools en help je collega-compliance professionals door je ervaringen met het gebruik van een tool te delen.