Gedrag & Cultuur

Sparren over gedrag, cultuur, leiderschap & integriteit

Wat heeft leiderschap met integriteit, gedrag, en cultuur te maken? Heel veel, zo bleek uit de workshops die de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur begin december weer organiseerde in de Week van de Integriteit. In workshops in Amsterdam en Utrecht discussieerden compliance professionals met elkaar over deze thema’s.

“Enorm interessant, en leuk om met vakgenoten van gedachten te wisselen”, “Boeiend  en voor herhaling vatbaar” en “Inspirerend om de ervaringen van anderen te horen” waren een paar van de reacties. In de workshop werd onder andere ingegaan op vragen als

- Waarom is ethisch leiderschap zo belangrijk?
- Hoe maak je ethisch leiderschap binnen jouw organisatie bespreekbaar?
- Hoe kun je  de toolbox die de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur ontwikkelde, daarbij gebruiken?

Mooie handvatten voor de compliance professional  om mee aan de slag te gaan.

Aan discussie geen gebrek, en: door kennis te delen kun je kennis vermeerderen. Veel belangstelling was er ook voor de tools en oplossingen die werden getoond, onder leiding van Suzanne Hafkamp, Carolien Merkens en Roland Notermans.

Ook in 2020 zal de Kennistafel Gedrag en Cultuur weer een aantal workshops organiseren over aansprekende thema’s op het gebied van Gedrag en Cultuur. Daarnaast komen de 25 leden van de Kennistafel ca 5 keer per jaar bijeen om kennis te delen en initiatieven te bespreken.

--------

De Gedrag & Cultuur toolbox!

De Kennistafel Gedrag & Cultuur heeft de afgelopen twee jaar onder leiding van Marlène Jans en Carolien Merkens hard gewerkt aan het ontwikkelen van deze toolbox. Voor het concept wonnen zij begin 2018 de Nationale Compliance Award . De toolbox Gedrag & Cultuur bevat praktische instrumenten om integer gedrag binnen organisaties te stimuleren. Dat kan in principe elke organisatie zijn.

Ga direct met de toolbox aan de slag!

Aan de hand van de toolbox kunnen compliance professionals invloed uitoefenen op gedrag en cultuur binnen de organisaties waar zij werkzaam zijn. Hiertoe heeft de Kennistafel Gedrag & Cultuur een praktische methode ontwikkeld. Gedrag-beïnvloedende instrumenten (vanaf nu: tools) vormen het hart van deze methode. De methodiek achter de toolbox en de gebruiksaanwijzing worden toegelicht in deze leidraad.

Inhoud van de toolbox
De toolbox bevat tools die je kunt gebruiken om het management te ondersteunen bij beïnvloeding van het gedrag en de cultuur in de organisatie. De tools zijn ingedeeld op basis van het model van de soft controls van Muel Kaptein :

De tools kun je gebruiken om het gedrag van de volgende doelgroepen te beïnvloeden: 

 1. de raad van commissarissen
 2. de raad van bestuur/de directie
 3. het senior/middle management
 4. de tweedelijns functies, te weten staffuncties zoals afdeling personeelszaken, de internal controller, afdeling juridische zaken, etcetera
 5. de overige medewerkers

Elke doelgroep kan op verschillende wijze omgaan met gedrag en cultuur. Selecteer daarom welke beschrijving het beste aansluit bij het gedrag en de cultuur dat je nu in de gekozen doelgroep ziet.

Deze leidraad bevat een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor de toolbox.

Toepassen van de toolbox
Het gebruik van de toolbox wijst zich vanzelf. Na het maken van drie keuzes krijg je een aantal tools aangereikt. Klik op een tool om de volledige inhoud te zien. Voor elke tool is aangegeven in welke branche het toepasbaar is. Je ziet hier een beschrijving van:

 • De onderliggende uitdaging.
 • De aanpak/oplossing die hiervoor is ontwikkeld.
 • Voor welke specifiek doelgroepen deze tool kan worden ingezet.
 • Welke collega’s/functies je nodig hebt om deze tool te kunnen inzetten.
 • Welke materialen en technieken hier mogelijk voor nodig zijn.
 • Een beschrijving van de rol van de Compliance Professional

En dan…gebruik het! De tools zijn niet pasklaar, maar een startpunt om daar zelf mee aan de slag te gaan; giet er jouw sausje overheen zodat het goed binnen jouw organisatie past. Dus pas de tool aan jouw organisatie aan en ga aan de slag. Voor meer informatie kan je ook het artikel uit het Tijdschrift voor Compliance over de toolbox lezen.

Deel je ervaringen
De kracht van de VCO ligt in haar leden. Verbeter de tools en help je collega-compliance professionals door je ervaringen met het gebruik van een tool te delen. Dit kan onderaan de pagina waarop de volledige inhoud van een tool te lezen is

DE LEDEN VAN DE KENNISTAFEL

Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.44.19.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.44.30.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.44.37.png
Carolien.PNG
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.48.30.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.48.03.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.48.37.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.49.06.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.49.15.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.49.21.png
Schermafbeelding_2018-06-26_om_21.49.32.png