Gedrag & Cultuur

KT GC wijz okt-3

Sparren over gedrag, cultuur, leiderschap en integriteit in de Kennistafel Gedrag & Cultuur

De Kennistafel Gedrag & Cultuur is sinds 2016 actief. Onze missie: organisaties ondersteunen bij de stimulering van integer gedrag en een integere organisatiecultuur. Vanuit de vraag: hoe kunnen we concreet aan de slag met gedrag en cultuur? Wat kunnen we daar vanuit de compliance functie aan bijdragen?

We doen dat door het stimuleren van discussie en ideevorming, kennisontwikkeling over normen, waarden, gedrag en cultuur binnen organisaties. En ook door het geven van workshops en het schrijven van artikelen. We hebben een praktisch hulpmiddel ontwikkeld: de Toolbox Gedrag & Cultuur. Hiervoor ontvingen we de Nationale Compliance Award 2017, voor de meest waardevolle bijdrage aan het compliance vakgebied. Ga hier direct naar de Toolbox Gedrag & Cultuur.

We gaan graag het gesprek aan met iedereen die interesse heeft in gedrag en cultuur binnen organisaties. Met compliance officers en andere geïnteresseerden, zoals Legal, Risk, Audit, HR, bestuurders, commissarissen en toezichthouders.

Wie zijn wij

Vanuit de vraag ‘hoe kunnen we vanuit de compliance discipline handen en voeten geven aan het bevorderen van integer gedrag en cultuur binnen organisaties’ richtten Marlène Jans en Carolien Merkens in 2016 de Kennistafel Gedrag en Cultuur op. De door de Kennistafel ontwikkelde Toolbox Gedrag & Cultuur bevat praktische instrumenten voor compliance professionals om integer gedrag binnen organisaties te stimuleren. Dat kan in principe elke organisatie zijn. De toolbox Gedrag & Cultuur werd positief ontvangen, en werd begin 2018 gehonoreerd met de toekenning van de Nationale Compliance Award 2017.


Voor meer achtergrondinformatie over de toolbox Gedrag & Cultuur verwijzen wij naar het artikel, dat in juli 2018 is verschenen in het Tijdschrift voor Compliance (zie: Documenten, hierna)

De leden van de Kennistafel G&C zijn:

Lizette BelksmaAlando van Bodegom (Vz)
Suzanne de Boer-VerheijMarit Boon-Striekwold
Marjo van den BroekGerard Damen
Susanne HafkampMaarten Hoekstra (Vz)
Nicolet JagerMarlène Jans
Egge de JongNorbert van de Kamp
Ton MaaslandCarolien Merkens
Roland NotermansMarloes Stubbe
Geert VermeulenKen van der Wolf
Cora WielengaBijeenkomsten

Leden van de Kennistafel Gedrag & Cultuur verzorgen regelmatig bijeenkomsten voor VCO-leden en geïnteresseerden. Een paar voorbeelden:

 • Deep Democracy, NBA - 6 oktober 2020
  Op uitnodiging van de NBA verzorgden Carolien Merkens en Nicolet Jager een webinar over Deep Democracy. Met meer dan 90 deelnemers en veel interactie een zeer geslaagd event. Meer weten over Deep Democracy? Klik hier.
 • Partner van de Week van de Integriteit
  De VCO is partner van de Week van de Integriteit, die elk jaar door de International Chamber of Commerce wordt georganiseerd. In december 2018 werden bij diverse financiële instellingen (o.a. CCV, Lloyds’ Bank, Rabobank en Achmea) in het land bijeenkomsten georganiseerd, waar geïnteresseerde deelnemers de werking van de toolbox wordt uitgelegd. Deelnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek over de gebruiksmogelijkheden en de toegevoegde waarde van de toolbox voor hun eigen praktijk. Tijdens de Week van de Integriteit 2019 werd tijdens bijeenkomsten op diverse locaties ingegaan op leiderschap en integriteit. 

Daarnaast hebben leden van de Kennistafel ook bijeenkomsten verzorgd voor De Nederlandsche Bank (DNB), Autoriteit Financiële Markten (AFM), Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en het Instituut van Internal Auditors (IIA).

Publicaties

De Kennistafel Gedrag & Cultuur publiceert regelmatig over haar activiteiten en relevante ontwikkelingen. Een selectie hiervan is hieronder toegevoegd.


Toolbox Gedrag & Cultuur

Ga hier direct met de toolbox aan de slag!

Met de toolbox kunnen compliance professionals invloed uitoefenen op gedrag en cultuur binnen de organisaties waarin  zij werken. De toolbox is gevuld met gedrag-beïnvloedende instrumenten.

Inhoud van de toolbox

De toolbox bevat tools die je kunt gebruiken om het management te ondersteunen bij beïnvloeding van het gedrag en de cultuur in de organisatie. De tools zijn ingedeeld op basis van het model van de soft controls van Muel Kaptein :

De tools kun je gebruiken om het gedrag van de volgende doelgroepen te beïnvloeden: 

 1. de raad van commissarissen
 2. de raad van bestuur/de directie
 3. het senior/middle management
 4. de tweedelijns functies, te weten staffuncties zoals afdeling personeelszaken, de internal controller, afdeling juridische zaken, etcetera
 5. de overige medewerkers

Elke doelgroep kan op verschillende wijze omgaan met gedrag en cultuur. Selecteer daarom welke beschrijving het beste aansluit bij het gedrag en de cultuur dat je nu in de gekozen doelgroep ziet.

Toepassen van de toolbox

Het gebruik van de toolbox wijst zich vanzelf. Na het maken van drie keuzes krijg je een suggestie voor de tools die je kunt gebruiken. Klik op een tool om de volledige inhoud te zien. Voor elke tool is aangegeven in welke branche het toepasbaar is. Je ziet dan een beschrijving van:

 • De onderliggende uitdaging.
 • De aanpak/oplossing die hiervoor is ontwikkeld.
 • Voor welke specifiek doelgroepen deze tool kan worden ingezet.
 • Welke collega’s/functies je nodig hebt om deze tool te kunnen inzetten.
 • Welke materialen en technieken hier mogelijk voor nodig zijn.
 • Een beschrijving van de rol van de Compliance Professional.

De tools zijn niet altijd pasklaar, het is geen one size fits all, maar een startpunt om zelf mee aan de slag te gaan. Als compliance professional kun je zelf het beste inschatten wat er binnen je organisatie past.  Dus pas de tool aan jouw organisatie aan en ga ermee aan de slag. Voor meer informatie: artikel uit het Tijdschrift voor Compliance. Een link naar de handout van de lancering van de toolbox vind je hieronder bij Documenten (2017).

Heb je ervaring met de inzet van de tools, ideeën, verbetersuggesties? Deel ze met ons! De toolbox is nooit af. We voegen regelmatig nieuwe tools toe en we passen bestaande tools aan.

Twitter

Volg de Kennistafel Gedrag & Cultuur ook op Twitter: https://twitter.com/VCO_KT_G_en_C

Deel je ervaringen

De kracht van de VCO ligt in haar leden. Verbeter de tools en help je collega-compliance professionals door je ervaringen met het gebruik van een tool te delen. Dit kan onderaan elke pagina waarop de volledige inhoud van een tool te lezen is.

Meer weten?

Wil je meer weten over de activiteiten van de Kennistafel Gedrag & Cultuur? Stuur dan een e-mail naar info@vco.nl.


KT G&C wijz okt 20-1
KT GC wijz okt 20-2